Meter.net News Îți cade internetul? Prezentăm 5 cauze cele mai frecvente

Îți cade internetul? Prezentăm 5 cauze cele mai frecvente

Te deranjează căderile de internet? Vom analiza împreună cele 5 cauze cele mai frecvente ale conexiunii instabile. Vei afla cum să recunoști problema de partea furnizorului, când de vină este un router învechit și cum influențează stabilitatea conexiunii o rețea de acasă supraîncărcată.

Îți cade internetul? Prezentăm 5 cauze cele mai frecvente

Un internet stabil este deja o necesitate pentru majoritatea dintre noi. Indiferent că urmăriți televiziune online, jucați jocuri, lucrați de acasă, utilizați o casă inteligentă sau doar navigați pe internet, întotdeauna veți avea nevoie de o conexiune de calitate și, mai ales, stabilă. Din păcate, chiar și în prezent, este posibil să vă confruntați cu situația în care internetul, așa cum se spune, să cadă.

Unii rezolvă această problemă doar ocazional, în timp ce alții se enervează din cauza ei de câteva ori pe săptămână. În plus, căderile apar doar rar la momente regulate, ceea ce îngreunează identificarea problemei. În ghidul nostru, vom descrie cele mai frecvente cauze ale căderilor de internet și sfaturi pentru rezolvarea lor.
 
  1. Probleme tehnice de partea furnizorului

Prima cauză ce ar trebui să vă vină în minte în cazul unei căderi este problema de partea furnizorului. Din când în când, pot apărea probleme tehnice care ar trebui să fie rezolvate în câteva ore. Motivul ar putea fi vremea rea sau supraîncărcarea rețelei cauzată de conectarea unui număr prea mare de utilizatori.

De asemenea, poate fi vorba despre o întrerupere planificată pentru întreținerea rețelei. Despre aceasta, furnizorul ar trebui să vă informeze fie în aplicație, fie pe site-ul său. Dacă nu reușiți să găsiți informații despre întrerupere și continuați să aveți probleme cu internetul, puteți contacta direct suportul tehnic și să-l informați despre problemele voastre.

  1. Dispozitiv învechit sau defect

O conexiune instabilă la internet poate fi cauzată și de vechimea dispozitivului utilizat. În acest caz, este vorba despre modem sau router. Asigurați-vă că dispozitivul vostru nu este învechit și firmware-ul este actualizat. Îl puteți încerca să-l reporniți, ceea ce va permite reîmprospătarea și, probabil, și actualizarea. Utilizatorii mai experimentați pot verifica și setările dispozitivului.

Dacă totuși suferiți de o conexiune instabilă la internet, este posibil ca dispozitivul să fie defect. Acest lucru este greu de verificat. În niciun caz nu încercați să demontați și să reparați dispozitivul pe cont propriu. Mai întâi, verificați dacă altă cauză din lista noastră nu este responsabilă pentru căderi și, dacă este necesar, duceți dispozitivul la un service sau contactați furnizorul.

Dacă conexiunea voastră depinde de cabluri, este posibil ca acestea să fi fost deteriorate în timp. Acest lucru poate cauza o conexiune instabilă la internet sau o încetinire, care ar putea să nu se manifeste pe deplin de la început. Poate fi vorba nu doar despre deteriorarea directă, ci și despre uzură.

Foarte puțini oameni reușesc să identifice la prima încercare că problema este în cablurile de rețea. Este mult mai bine să contactați direct furnizorul și să solicitați venirea unui tehnician care să verifice cablurile și, dacă este necesar, să le repare.

SFAT: Dacă internetul vă cade, nu este nimic mai simplu decât să efectuați o măsurătoare a vitezei internetului. Pentru aceasta, vă va ajuta instrumentul nostru pentru măsurarea vitezei, care poate măsura calitatea conexiunii.

  1. Supraincarcarea rețelei de acasă

Destul de des, o conexiune instabilă la internet este cauzată de conectarea mai multor dispozitive simultan, ceea ce poate supraîncărca rețeaua de acasă. Problema poate fi cauzată nu doar de numărul de dispozitive, ci și de complexitatea sarcinilor pentru care le folosiți

Imaginați-vă o locuință cu patru membri și o conexiune lentă, în care în două camere rulează platforme de streaming și toți membrii navighează pe internet. Într-un astfel de caz, rețeaua se supraîncarcă cu ușurință și aproape nimeni nu reușește să aibă o conexiune complet fluidă. Pe scurt, platformele deschise încep să se blocheze și încărcarea site-urilor web poate dura câteva minute.

Dacă vă confruntați cu o astfel de situație, nu vă rămâne altă soluție decât să contactați furnizorul și să căutați soluții pentru a crește viteza conexiunii la internet. O soluție rapidă și eficientă este și limitarea numărului de dispozitive conectate. Puteți consulta în tabelul de mai jos calitatea conexiunii pentru diferite tipuri de conectare.

Tip de conexiune

Viteză maximă download/upload

Stabilitate

Potrivit pentru sarcini complexe (streaming, gaming)

DSL

100 / 10 Mbps

Medie

Aproape nepotrivit

Cablu

1 000 / 50 Mbps

Mare

Ideal

Fibra optică

1 000 / 1 000 Mbps

Foarte mare

Ideal

Sateliți

100 / 10 Mbps

Medie

Mai puțin potrivit

Mobil 4G/LTE

100 / 50 Mbps

Mare

Potrivit

Mobil 5G

500 / 500 Mbps (în viitor până la 1 000 Mbps)

Foarte mare

Ideal

SFAT: Dacă întâmpinați probleme cu o conexiune lentă, planificați sarcinile mai complexe pentru orele de seară sau altă perioadă a zilei în care întreaga locuință nu este conectată la internet.

  1. Semnal Wi-Fi de calitate slabă sau slab

Dacă încă vă întrebați de ce cade internetul și nu știți ce să faceți, este posibil ca problema să fie un semnal Wi-Fi slab. În acest caz, o conexiune instabilă poate fi cauzată de amplasarea necorespunzătoare a routerului sau de diverse obstacole, cum ar fi pereții sau mobila.

Încercați în primul rând să amplasați routerul într-un loc mai bun de unde să poată acoperi mai multe camere simultan. Îl pot ajuta în acest sens și dispozitivele suplimentare precum:

  • al doilea router – cu ajutorul lui se poate extinde rețeaua și în alte camere;
  • rețelele mesh – o rețea de mai multe noduri satelitare care creează o rețea Wi-Fi ce acoperă întreaga locuință;
  • extenderul – dispozitive ieftine destinate extinderii rețelei într-o altă cameră, acoperirea nu este întotdeauna de calitate;
  • adaptoarele powerline – folosesc instalațiile electrice pentru extinderea rețelei, un dispozitiv se conectează la router și celălalt se conectează la priză în camera unde doriți să extindeți Wi-Fi-ul.

Dacă folosiți internet wireless și îl primiți printr-un router Wi-Fi cu modem, soluția va fi puțin mai complicată pentru voi. În acest caz, este necesar să amplasați routerul astfel încât să distribuie semnalul în locuință și, în același timp, să primească un semnal de calitate din exterior. Ideal este amplasarea într-un loc înalt lângă geam. 

  1. Dispozitiv defect sau prost setat

Dacă ați încercat deja toate soluțiile, dar continuați să aveți probleme cu o conexiune instabilă la internet, este posibil ca problema să fie de partea voastră. Concret, poate fi vorba de dispozitivul pe care îl folosiți, precum telefonul mobil sau laptopul. În primul rând, asigurați-vă că toate driverele sunt actualizate. În caz contrar, pot apărea frecvent căderi sau deconectări complete de la internet.

În cazul căderilor persistente, nu-i rău să aruncați o privire și la setările rețelei. Acestea pot fi resetate complet, ceea ce va aduce setările la starea de fabrică. Apoi ar trebui să fie posibil să conectați din nou dispozitivul. Dacă nici acest pas nu ajută, puteți duce dispozitivul la un service specializat.


Așa cum ați putut vedea, o conexiune instabilă la internet are o mulțime de cauze. Identificarea acestora poate fi însă mult mai dificilă decât se pare la prima vedere. În orice caz, fiți răbdători și procedați pas cu pas. Soluțiile rapide și radicale pot provoca mult mai multe probleme decât beneficii.

The AI chatbot Grok by xAI, previously available only to paying X users, is now open to the general public. The free version comes with a limited number of queries but still offers access to powerful features such as image generation and understanding. Does this mark a new era in the accessibility of artificial intelligence?

Do you want to know what awaits us in 2050? Forget flying cars, the real revolution will happen online. Artificial intelligence will advise us on what to wear, smart homes will take care of shopping, and in virtual reality, we will have coffee with a friend from across the world.

The lack of computational power hinders the development of artificial intelligence. OpenAI faces challenges in developing new products such as an improved ChatGPT with visual recognition and new versions of DALL-E and Sora. The increasing complexity of AI models requires enormous computational capacity, which slows down innovation and the launch of new features on the market.

Streaming platforms are experiencing a massive boom, changing the way gamers and viewers perceive the gaming world. With the rise of cloud gaming, augmented and virtual reality, and ever-expanding monetization opportunities, gaming and streaming are becoming more than just a hobby. Discover what lies ahead for game streaming in the coming years.

Are you deciding between cloud and local storage for data backup? We compared both solutions, their advantages and disadvantages, and practical tips on securing your data. Learn which option fits your needs and how to set up a backup system that protects your important files from loss and cyber threats.

The router is the key to protecting your home network. That's why it is targeted by most hackers, who can not only access your sensitive data and files but also use it for further attacks. Find out how to protect yourself from them.